Žodynas
Šparagai
Tai daugiametis vaistinis, daržovinis ir dekoratyvinis augalas. Pasaulyje yra apie 300 jų rūšių. Maistui šparagai vartojami nuo balandžio iki birželio mėnesio. Valgomas ne visas augalas, o tik jauni jo ūgliai. Dėl subtilesnio skonio valgiui yra pjaunami ūgliai, dar neišlindę iš po žemės ir nepažaliavę.
Vartojami ir žali ūgliai, turintys ryškesnį skonį. Šparagai verdami stati, kad drūtgalius semtų vanduo, o viršūnėles šutintų garai. Ir baltieji, ir žalieji šparagai geriausiai tinka su sviestu, kiaušiniais ir alyvų aliejumi, olandišku ar garstyčių padažu, ančiuviais, žieminiais svogūnais.
Šparago tėvynė - Rytų Europa ir Vidurinė Azija. Pirmieji juos vartoti pradėjo senovės romėnai. Iš rašytinių šaltinių žinoma, kad Julijus Cezaris mėgdavo šparagus patiektus tirpintame svieste. Visgi nors šparagų auginimas paplito Vakarų Europoje tik po pusantro tūkstantmečio, o pirmieji šparagai Šiaurės Amerikoje buvo užauginti tik XIX amžiuje.
Pirkite šparagus kietais kotais ir minkštais galais. Raukšlėtas kotas reiškia, kad šparagas yra senas ir gali būti kietas. Šparago švelnumas nesusijęs su koto storiu. Apie švelnumą pasako spalva - kuo ji intensyvesnė, tuo geriau.
Švarius šviežius šparagus laikykite uždengtus ir šaltai. Nupjaukite apie 0,5 cm nuo koto apačios ir kelis kartus nuplaukite šparagus. Gerai nusausinkite ir pamerkite į šaltą vandenį (5 cm). Uždenkite plastikinių maišeliu ir padėkite į šaldytuvą. Arba apvyniokite kotų galus šlapiu popieriniu rankšluosčiu, suvyniokite šparagus į vandenį nepraleidžiančią medžiagą ir padėkite į šaldytuvą. Suvartokite per dvi - tris dienas.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad žuvis gražiai apskrustų - Kad žuvis gražiai apskrustų, kepant neuždenkite keptuvės, o į riebalus įberkite truputį druskos...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kontoroje įsidarbino nauja darbuotoja, turinti nerealiai didelius papus. Po to kontoros darbas ėmė eiti kaip papuola: vyrai žiūri tik į naują darbuotoją, moterys tik ją teaptarinėja... Po kiek laiko, pamatęs, kad reikalai blogi, naująją darbuotoją išsikvietė direktorius:
- Žinote, man labai gaila, bet manau, kad teks jus atleisti...
- Bet kodėl? Pasakykite atvirai, gal problema lengvai išsprendžiama?
- Bijau, kad ne. Problema tame, kad jūs turite labai didelę krūtinę.
Mergina, tai išgirdusi, nusišypso ir taria:
- Jei tik tiek, tai mes tai pataisysim dabar pat!
Ji pasikelia megztinį, išsitraukia prikabinamą krūtinę ir išmeta ją į šiukšlių dėžę. Paskui klausia:
- Ar viskas dabar gerai?
- Taip, - liūdnai atsako direktorius, - galite eiti...
Mergina išeina. O direktorius ilgai, ilgai žiūri į šiukšlinę, paskui išsitraukia iš burnos dirbtinius dantis, meta juos į tą pačią šiukšliadėžę ir taria:
- Kandžiokit, juk taip norėjot!