Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Margarinas

2008-07-08 10:34:24

Receptai

Rita Sadūnaitė
Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba


1994 m. gruodžio 5 d. patvirtintas ES Tarybos Reglamentas (EB) Nr. 2991/94, nustatantis tepiųjų riebalų standartus, reglamentuoja maistiniams tepiesiems riebalams priskiriamus produktus.

Šiai produktų grupei priskiriami produktai, kuriuose riebalų yra 10 - 90 proc., jų bendrojo svorio. Šios grupės produktai yra skirti vartoti galutiniam vartotojui, be tolimesnio perdirbimo.

Siekiant plėtoti sąžiningą konkurenciją rinkoje, teisingas ženklinimas šių produktų labai svarbus. Ženklinimo etiketėje privaloma tvarka turi būti nurodomas minimalus riebalų kiekis procentais: bendras riebalų kiekis ir tam tikrų riebalų sudėtinės dalys, kurias sudaro įvairūs gyvūniniai ir augaliniai riebalai (sočių, mononesočių, polinesočių riebalų rūgščių kiekis procentais visos produkto masės). Turi būti nurodomas valgomosios druskos kiekis procentais. Produkto pavadinime galimos nuorodos „augalinis“ arba „pagamintas iš augalinio aliejaus“, jeigu margarino sudėtyje yra ne daugiau kaip 2 proc. gyvūninių riebalų. „Mažo riebumo“ arba „neriebus“, jei margarine randama iki 41 proc. riebalų. ½ riebumo margariną arba pusriebį margariną galima vadinti „Minarinu“, „Halvarinu“. Etiketėje turi būti nurodytas margarino gamintojas arba importuotojas, kilmės šalis.

Riebalai margarine turi sudaryti daugiau kaip du trečdalius sausųjų medžiagų kiekio be valgomosios druskos. Pieno riebalų kiekis turėtų būti ne didesnis kaip 3 proc. visų riebalų kiekio. Mažėjančia tvarka ženklinimo etiketėje turi būti nurodomi kiti margarino ingredientai: vitaminai, valgomoji druska, cukrus arba saldikliai, maistiniai baltymai, dažikliai, aromato ir skonio stiprikliai, emulsikliai, konservantai, antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.

Margarinas 20ºC temperatūroje yra kietoka teplios konsistencijos riebalų emulsija, kurioje vanduo yra iš dalies disperguotas riebaluose. Margariną sudaro kieti ar skysti augaliniai arba gyvūniniai riebalai, kurių sudėtyje ne daugiau kaip 3 proc. pieno riebalų.

Margarinas ir jo produktai yra keletos pavadinimų.

margarinas, tai produktas, turintis augalinių ir gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 80 proc., bet ne didesnis kaip 90 proc..

¾ margarinas arba 60 proc. riebumo margarinas yra produktas, turintis ne mažiau kaip 60 proc., bet ne daugiau kaip 62 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.

pusriebis arba ½ riebumo margarinas arba minarinas arba halvarinas yra produktas, kuriame ne mažiau kaip 39 proc., bet ne daugiau kaip 41 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.

X proc. riebalų tepiniai yra produktas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 39 proc.; daugiau kaip 41 proc., bet mažiau kaip 60 proc.; daugiau kaip 62 proc., bet mažiau kaip 80 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.

100 g margarino žmogaus organizmui suteikia 345-720 kcal.



www.vet.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Paulius, Petras, Mantigirdas, Gedrimė, Benita, Povilas.

Pasveikink!

Anekdotas

Kaip suzinoti kad prie kompiuterio sedejo blondine?
Monitoriuje tusinuku istaisytos klaidos, prie peles padetas suris.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą